Bliver julen et pres? Du er ikke alene…

Indlægget er publiceret i avisen Berlingske d. 20.nov 2023

Kan du mærke det – julepresset? Invitationerne, der allerede tikker ind. Tanken om alle familiemedlemmerne, der skal tilfredsstilles? Forventningen om, at du har ansvar for, at årets jul bliver god for store og små?

Dagens danskere er i klemme, og vi nærmer os en julemåned, hvor to verdener, igen i år, står i fare for at støde hårdt ind i hinanden.

Den traditionsbundne verden er den, hvor vi gør, som vi gjorde i fjor og årene forinden. Den verden, hvor vi smiler og siger pænt ja tak til alt, hvad vi bliver tilbudt og inviteret til. Den verden, hvor ingen stiller spørgsmål ved julemenuen, børnenes overvældende gavedrys, eller når tante Gerda taler åbenlyst ned til familiens ikke etnisk danske svigersøn. 

Her er julen dejlig forudsigelig, og alle reagerer lige præcis, som de har gjort i alle år – på godt og ondt …

I den frie, individualistiske verden kan du gøre lige præcis, som du vil. Du er selv ansvarlig for din egen og dine børns lykke, og hvis julen ikke bliver rar, så er du selv ude om det. Alt er kastet op i luften og hele december ligger foran dig – åben og med masser af muligheder. 

Du får en masse professionelle råd om, hvordan du tackler julen med børn, hvordan du holder vægten, og hvordan du sørger for den bedste og mest klimavenlige fejring. Alt er godt, og du kan kun fejle.

Dagens danskere er i klemme mellem to verdener, og i juletiden bliver det endnu mere udtalt. Det bliver for mange et valg om at bide tænderne sammen og få det overstået, eller at pakke taskerne og flygte fra det hele. 

Der er brug for, at vi taler højt om de to verdener og det pres, vi lægger på os selv og hinanden i juletiden. Det er en tilnærmet umulig opgave at tilfredsstille alle, ligesom resten af året, men julen har det blot med at intensivere denne følelse. 

De valg, vi hver især skal tage, handler ikke om, hvorvidt vi skal vælge en egoistisk eller altruistisk jul. Det handler om at være bevidst om, hvornår vi tager højde får vores egne behov og grænser, og hvornår vi gør noget for andre.

Måske vælger du at trodse dine egne behov og tage til den årlige frokost første juledag – fordi du gerne vil vise denne gestus for tante Gerda. Måske beslutter du samtidig, at du i år vil sige fra, hvis Hassan igen bliver talt ned til. Måske vælger du og din partner at sætte grænser for, hvor mange gaver børnene skal have – fordi det for jer er vigtigt at tage hensyn til det forhold, de udvikler til materialistiske gaver. 

Tag julesnakken og tag et bevidst valg om, hvorfor og hvornår I gør hvad. Hvornår sætter I grænser for jer selv, hvornår sætter i egne behov til side for andres skyld, og hvornår kan I få flere behov til at mødes? 

Bær samtidig over med jer selv. Det er de færreste, der har 100 procent ukomplicerede følelser til julen. Det er menneskeligt, og det tager tid at lave ændringer.

Forrige
Forrige

Forstå depression: En vej ud af mørket

Næste
Næste

En lærer kan redde en elevs trivsel, hvis vi giver hende plads